Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, hayatımızda birçok değişiklik oldu. Bunlardan en önemlilerinden birisi de hiç kuşku yok ki sosyal medya platformlarının kurulması. Günümüzde sosyal medya kullanıcısı olmayan birey sayısı neredeyse hiç yok. Haliyle bazı sektörlerde de büyük değişikliklere gidildi. Bunlardan ilk akla geleni de elbette pazarlama. Artık insanlar bir şey satın almadan önce internetten araştırma yapıyor, alacağı şeyin videolarını izliyor. Pazarlama neredeyse tamamen dijital boyuta taşınmış durumda. Buna bağlı olarak video prodüksiyonu da dijital pazarlamanın bel kemiklerinden birisi haline gelmiş bulunmakta.
Monomotion Studio ailesi olarak video prodüksiyonun her aşamasında başarılı birçok işe imza attık. Video kurguları da video prodüksiyonunun önemli bir parçasıdır. Bugüne dek sayamayacağımız kadar başarılı kurgu işi yaptık. Bu işlerin bize kazandırdığı tecrübeler ile sizlere video kurgusu hakkında 5 önemli ipucu vermek istedik.
1.Video içi yazıların tasarımı Videonuzun türüne göre açılış/kapanış, başlık ya da video içerisinde metin kullanmanız gerekebilir. Bu metnin tarzını tercihinize ve video türünüze göre dikkat çekmeyen, temiz ve sade isteyebileceğiniz gibi, efekt ve renkler ile dikkat çekici bir hale de getirebilirsiniz. Video geneline belirli bir yazı stili ve animasyon tarzı hakim olabilir ve bunu tek düze bir hale getirebilirsiniz veya farklı dinamiklere sahip tarzları bir araya getirebilirsiniz. Unutmayın bu noktada videonuzun neye ihtiyacı olduğu çok önemli, bazen bu tarz efektleri gereğinden fazla kullanmak dikkat dağınıklığına ve videonun geri planda kalmasına sebep olabilir.
2. Müzik Seçimi Videoda kullanılan görseller kadar seçilen müzikler de önemlidir. Bir hikayenin etkileyiciliğini arttırmak ve sahneleri vurgulamak adına doğru müzikler seçilmelidir. Sahne geçişlerini ritimlerin arkasına saklayabileceğiniz gibi duygusal iniş çıkışları da ritimler ile sağlayabilirsiniz. Ses yüksekliği videonun izlenebilirliliğini bozmamak açısından dikkat edilmesi gereken bir unsurdur. Edit sırasında kulaklık kullanarak seslerin birbirleri ile olan uyumunu daha iyi takip edebilirsiniz. Bir diğer en önemli unsur ise paylaşacağınız platformlara göre kullanacağınız müziğin telif hakkını kontrol etmenizdir. Bir çok platform telif hakkı konusunda oldukça hassas davranmaktadır.
3. Renk Paletinin Düzenlenmesi Videonuzun veya sahnenin türüne, tarzına, verdiği duygulara veya atmosferine göre ayarlanması gereken bir diğer önemli bir tasarım öğesi ise videonun renk efektleridir. Bunun için programlarda bir çok kısa yol bulunduğu gibi aynı zamanda detaylı düzenlemeler ile kendi renk efektlerinizi de yaratabilirsiniz. Video boyunca tek bir renk paleti kullanmak zorunda değilsiniz. Videoların yansıttığı duygulara göre veya vurgulamak istediğiniz sahnelere göre farklı renk paletleri de tercih edebilirsiniz.
4. Video İniş Çıkışları Video içerisindeki temponun tekdüze olması izleyici için bir noktadan sonra videonun izlenilebilirliğinin düşmesine sebep olur. Dinamik ya da yavaş, duygusal ya da aksiyonlu, çok diyaloğun olduğu ya da az diyaloğun olduğu, yüksek sesli müziklerin kullanıldığı ya da kısık sesli müziklerin kullanıldığı gibi zit unsurları kullanmak video içerisindeki iniş ve çıkışları sağlayacaktır. Eğer bu iniş çıkışları yapmak istemiyorsanız ve tek bir dinamik üzerinden hareket etmek istiyorsanız bu uyumu oldukça iyi yakalamanız gerekmektedir
5. Platforma Göre Video Uzunlukları Son yıllarda sosyal medyanın hızla değişmesi ve yeni platformların ortaya çıkması, üretilen içeriklerin de sürekli günceli takip etmek zorunda kalmasına sebep oldu. Özellikle son yıllarda insanların da dikkat ve odak sürelerinin azalmasıyla daha hızlı ve kolay sindirilebilen videolar ideal hale gelmeye başladı. Belli bir döneme kadar insanlar videoları masa başında bilgisayar aracılığıyla takip ettiği için daha uzun sürelere odaklanmak mümkündü. Ancak gelişen ve değişen dünya ile birlikte bu tarz içerikler artık mobil cihazlar üzerinden izlenmeye başlandı ve video izlemenin yeri ve zamanı olmamaya başladı. Dolayısıyla insanların her an pratik bir şekilde, fazla vakit harcamadan istedikleri içerikleri izlemeleri üzerine videolar üretilmeye başlandı. Bir süre önceye kadar her ne kadar platformlar birbirlerinden farklı süre sınırlarına sahip olsalar da, günümüzde artık insanların beklentileri doğrultusunda bu durum değişti ve neredeyse her platform artık birbirlerine yakın süre sınırlarını tercih ediyor. Böylece daha kısa sürede insanların odak kurması kolaylaştırılıyor ve izlenme sayısı artırılıyor.
İyi bir video çekmek ve onu dikkat çekici şekilde kurgulamak; ürünü, markayı ve hatta bir bireyi viral olma boyutuna taşıyabiliyor. Sizin de etkili şekilde kurgulanmış bir videoya ihtiyacınız varsa Monomotion Studio’ya ulaşın.
Bu yazımız dikkatinizi çektiyse “Video Prodüksiyon Aşamaları Nelerdir?” isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.
Comments